Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel.
Wat is hypnose?
Hypnose komt van het Griekse woord Hypnos dat slaap betekent.
Het is echter een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin je ontspannen bent en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Hypnose is dus niets anders dan een mengeling van ontspanning, concentratie en focus!
Eng?
Veel mensen denken bij bij hypnotherapie vooral aan hypnose. Sommige mensen vinden het eng. Ze hebben er bijvoorbeeld van gehoord, of ze kennen het van TV en optredens. De zogenaamde show hypnose, bijvoorbeeld Rasti Rostelli. Mensen staan op een podium voor publiekelijk vermaak en entertainment is daar het belangrijkste.
En dat is precies het verschil met hypnotherapie.
Bij hypnotherapie gaat het alleen om jou!
Show hypnose demonstreert overigens wel heel duidelijk dat door hypnose de lichaamsfuncties en belevingen beïnvloed kunnen worden. De kracht van suggesties wordt duidelijk aangetoond. Zo kun je bijvoorbeeld serieus smullen van een citroen terwijl die erg zoet smaakt. Dit kan door de suggestie die gegeven wordt “die citroen smaakt zoet”.
Bij hypnotherapie wordt het beeld over hypnose anders. Via wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat je met hypnotherapie serieuze en effectieve veranderingen te weeg kunt brengen. Uit media blijkt dat hypnotherapie steeds meer wordt toe gepast in ziekenhuizen. Aan de hand van een voorbeeld zal het je wellicht meer duidelijk worden.
Voorbeelden trance (diepe ontspanning)
Boek
Je kent vast wel het verschijnsel dat je heerlijk een boek aan het lezen bent en er plotseling nog iemand bij je in dezelfde huiskamer staat. Net binnen gekomen via de achterdeur. Omdat je zo verdiept was in je boek heb je hem/haar niet binnen horen komen.
Autorijden of fietsen
Je rijdt met je auto of fiets elke dag dezelfde afstand naar je school of werk. Een bekende route voor jou de afgelopen paar jaar. Ineens besef je dat je de laatste 5 minuten niets hebt opgemerkt. Je vraagt je af of je nu al over die brug bent of niet. Je kijkt goed, ja, schijnbaar wel, want ik ben al hier…. Het is je helemaal niet opgevallen. Alsof je op de ‘automatische piloot’ ‘automatische piloot hebt gereden.
Alledaagse trance
Bovenstaande voorbeelden noemen ze een alledaagse trance. En die alledaagse trance kent in wezen geen verschil met de hypnotische trance die in hypnotherapie gebruikt wordt. Deze bewustzijnstoestand wordt dan alleen effectief gebruikt.
Zo kan er in hypnotische trance gemakkelijk contact worden gemaakt met je onbewuste. Een geconcentreerde aandacht, gericht naar het oplossen van je klacht. Dit is heel anders dan dat je over je klacht of over je probleem nadenkt. Zoals ‘waarom heb ik dit ?’, ‘hoe kan het dat…?’, ‘waardoor is het ontstaan…?’ etc.
We weten dat het denken vaak geen oplossing hiervoor geeft, en dat we dat heel lang kunnen blijven proberen.
Vaak geven we daar zelfs ook nog een oordeel aan. ‘Ik ben zwak’, ‘ik kan het niet’, ‘ik ben het niet waard’, etc. Zoals je merkt is een hypnotische trance niet eng of raar. We doen het zelf zo vaak per dag, alleen hebben we het niet in de gaten.
Hypnotherapie maakt doelgericht gebruik van deze natuurlijke vorm van trance waardoor je het denken voldoende loslaat, maar toch alert en gefocust blijft, om in contact te komen met diepere lagen van jouw onbewuste.
Op deze manier kom je, bijvoorbeeld, gemakkelijker in contact met vroegere ervaringen, emoties en gedachten die jouw leven kunnen beperken of blokkeren en wordt inzicht verkregen in de oorzaak van de klachten.
Controle
Tijdens de therapie heb je altijd alles zelf in de hand en onder controle. Want als je het nodig vindt kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren.
Denk maar eens aan het voorbeeld van trance in de auto. Als er iets afwijkends gebeurt op de weg, ben je onmiddellijk weer alert om op de juiste manier te reageren.
Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie. Het is een verbale therapie, waarbij de trance gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Je bereikt zo delen van jezelf waar je met je rationele bewustzijn geen toegang toe hebt. Onbewuste processen worden bewust gemaakt, doordat de hypnotherapeut zich direct richt tot je onbewuste.
Fysiologische (lichamelijke) processen kunnen hierdoor bewust worden beïnvloedt. Met andere woorden worden vermogens als het stimuleren van genezende processen in het lichaam aangesproken.
Maar denk ook aan het omgaan met emoties, en het beter kunnen gebruiken van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. De therapeut helpt je op weg, de genezing doe je zelf!
Ieder mens is anders. Iedereen heeft een ander verleden achter de rug en van daaruit hebben we zo onze normen, waarden en gedragingen. Onze programmeringen.
Belangrijk te weten is dat de hypnotherapeut zich op je afstemt. Het gaat om jou, en niet om iemand anders of de cliënt in het algemeen. Nogmaals, iedereen is verschillend, ook al lijken klachten van mensen nog zo op elkaar.
Doordat de therapeut zich naar jou richt kan deze de juiste vorm van behandelwijze toepassen die voor jou geschikt kan zijn. Dus niet andersom. Eén therapievorm werkt niet voor iedereen!
Bij een goede motivatie en inzet worden vaak op korte termijn al positieve resultaten behaald. Het één en ander is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld.
Wetenschappelijk onderzoek
In mei 2018 is er een documentaire uitgezonden op NPO2 over het gebruik van hypnotherapie binnen ziekenhuizen. Deze documentaire is gemaakt naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek door hoogleraar prof. dr. M.A. Benninga.
Hij starte met collega’s een wetenschappelijk onderzoek om eigenlijk te bewijzen dat het niet effectief is. Tot zijn grote verbazing werkt het in veel gevallen erg positief. Het onderzoek richtte zich met name op medische klachten waar de artsen geen verklaring kunnen vinden. Hierbij kun je denken aan het chronisch vermoeidheids syndroom, chronische pijn waaronder chronische buikpijn zoals het prikkelbaar darm syndroom.
Ben je geïnteresseerd in de documentaire klik dan op onderstaande link zodat de documentaire in een apart scherm geopend en bekeken kan worden.
0 Reacties