Home » Blog » Overige » Enneagram / Neurogram

Enneagram / Neurogram

door | 10 sep, 2019 | Overige

Workshop

Vanmiddag een Neurogram Awareness sessie van Joost van der Leij. Mooi om te zien hoe hij in een razend snel tempo en vol enthousiasme het Neurogram model uitlegt. Gelukkig had ik al behoorlijk wat kennis van het Enneagram waardoor het goed te volgens was.

 

Wat is het neurogram?

Het neurogram is gebaseerd op het Enneagram. Het enneagram is een van oudsher bestaand model om je persoonlijkheid in kaart te kunnen brengen. Joost van der Leij heeft dat in lijn gebracht met de meest recente neurowetenschappelijke studies om 1 en ander wetenschappenlijk te kunnen verklaren.

Omdat ik zelf toch ook vaak skeptisch ben bij zoiets vond ik het interessant om zijn visie op het eneagram te horen. Vooral omdat hij veel onderzoeken heeft nageplozen en de relatie met de wetenschap legt. Voor meer inhoudelijke informatie over het neurogram kun je het beste lezen op zijn website www.neurogram.nl

De kracht van het enneagram voor mij persoonlijk?

2 jaar kwam ik bij een coach met vragen als…wie ben ik…wat wil ik…ik herken mijzelf niet meer…ik lijk wel veranderd…enz. Hij heeft mij toen begeleid om door middel van het enneagram inzicht te krijgen in mijn persoonlijkheid.

Ik was enorm verbaasd over de herkenning en inzichten daardoor dat ik er alles van wilde weten en er veel over gelezen heb (Kernkwaliteiten van Daniel Ofman en Handboek Enneagram van Helen Palmer vond ik duidelijke boeken).

Omdat ik inmiddels ook volop bezig ben met hypnotherapie en (NLP) coaching heb ik een enorme fascinatie voor het brein ontwikkeld. Het enneagram is een mooie basis om vanuit te starten.

Hardware van je brein

Je persoonlijheid kun je zien als de hardware van je brein. Handig om inzicht in te hebben. Je kunt je hardware namelijk niet veranderen. Maar je kunt wel zorgen dat je positieve kant meer naar boven komt door minder te stressen en meer te ontspannen bijvoorbeeld. Het enneagram is een erg compleet model waar je veel van kan leren.

Software van je brein

In de loop van je leven wordt je brein meer en meer gevormd en is er ook veel software actief. Deze software is wel te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan nare gewoontes, beperkende overtuigingen, belemmerende gedachten, ongewenste patronen, negatieve ervaringen e.d.

Supereffectief dus om eerst de hardware te leren kennen en dan met de software aan de slag te kunnen gaan. Dus eerst een stukje coaching om jezelf te leren kennen en dan hypnotherapie om de software aan te passen.

Naast de kennis over jezelf kan het enneagram je ook veel over de ander leren. Waardoor je zult merken dat ook je relaties met familie, vrienden en collega’s makkelijker worden

Over mij

Ik, Corine van der Zanden, begeleid mensen met stress, bore-out en/of burn-out, vanuit de S.T.E.R.K. visie, van overleven naar leven! Dit doe ik door op een respect- en liefdevolle manier, in combinatie met humor en waar nodig provocatief coachend, te begeleiden, inspireren en motiveren. Ik daag mensen uit om de regie over het eigen leven terug te nemen, de juiste keuzes te maken en hun innerlijk kompas te gaan volgen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin