Cijfers
Burn-out is een term die je veel hoort. Op de website van het CBS, publicatie op 15-4-2020, valt te lezen dat in 2019 gemiddeld maar liefst 17% van de werknemers burn-out klachten ervaart.
Dat is een flink percentage. Het is als volgt onderverdeelt:
- 15 tot 25 jaar : 12,1%
- 25 tot 35 jaar : 21,0%
- 35 tot 45 jaar : 17,2%
- 45 tot 55 jaar : 16,7%
- 55 tot 65 jaar : 17,9%
- 65 tot 75 jaar : 9,4%
Uit bovengenoemd onderzoek blijkt ook dat vrouwen gemiddeld vaker burn-out klachten ervaren dan mannen.
Is het nu Burn-out en Bore-out?
Een burn-out is dus erg bekend. Als je het niet zelf ervaren hebt dan is de kans groot dat je wel iemand kent die het ervaren heeft. Maar…is het daadwerkelijk een burn-out of wordt het zo genoemd omdat men niet beter weet? En zoja…welke burn-out? Of…als het een bore-out is…welke bore-out dan?
Is dit belangrijk dan? Ja…pas als het werkelijke probleem duidelijk is kan de behandeling goed worden afgestemd.
De verschillen uitgelegd
Ik zal de verschillen hieronder zo kort mogelijk proberen te verwoorden.
Burn-out, passend werk
Je doet je werk graag. Maar het is gewoon te veel. Zie je vaak bij work-aholics (verliezen in je passie kan ook disbalans veroorzaken), perfectionisten of pleasers (moeilijk nee zeggen). Als dit te lang duurt zijn stress en uitputting het gevolg.
Burn-out, niet passend werk
Het werk is je teveel en je doet werk wat niet goed bij je past of je werkt in een omgeving die niet bij je past. Het sluit niet aan bij je talenten. Je doet meer dingen die je energie kosten dan energie geven. Hierdoor mis je energie en plezier in het werk. De energiebalans raakt verstoort. Als dit te lang duurt zijn stress en uitputting het gevolg.
Bore-out, passend werk
Je vindt het werk dat je doet leuk. Maar je hebt gewoon te weinig werk. Je verveelt je dood. De klok lijkt vertraagd te gaan. Het voelt zinloos en je ervaart geen voldoening. Als dit te lang duurt zijn stress en uitputting het gevolg.
Bore-out, niet passend werk
Het werk dat je doet is niet leuk. En je hebt ook te weinig werk. Je ervaart te weinig uitdaging. De talenten die je hebt kun je er niet in kwijt en daardoor kun je je potentieel niet ontwikkelen. Hierdoor mis je energie en plezier in het werk dat je doet. Het voldoet niet aan je behoeften. Als dit te lang duurt zijn stress en uitputting het gevolg.
Hopelijk is het je nu al iets meer duidelijk.
Bijgaand een filmpje van een Belgische collega, Frouke Vermeulen. Zij legt mooi en duidelijk uit wat de verschillen zijn en waarom de aanpak ook verschillend zou moeten zijn.
Veel rusten, dan komt het weer goed toch?
Zoals je nu wellicht al door hebt is rusten niet het enige dat telt.
Veel mensen zijn zich niet bewust van de werkelijke oorzaak. En dat is begrijpelijk. Je voelt je compleet uitgeput en hebt geen idee wat je overkomt. Zelfs niet als je dit al vaker ervaren hebt. Sommige mensen maken dit meerdere keren mee.
Wat ervaar ik in mijn praktijk?
Men komt met een probleem omdat functioneren moeilijk wordt. Al snel wordt duidelijk dat het benoemde probleem slechts symptomen zijn. Het daadwerkelijke probleem ligt daaronder. Want…stel…het is een bore-out, niet passend werk. Misschien zelfs wel de 2e of de 3e keer. Wat maakt dan dat het patroon zich steeds herhaalt? Welk gedrag of welke overtuiging ligt hier aan ten grondslag. Of wellicht zelfs…welke identiteit heb jij aangenomen dat je dit blijft doen?
Dit is belangrijk en interessant. Want als je dat weet kun je een patroonverandering realiseren vanuit de bron. Tijdens mijn sessies werk ik met diverse technieken. Hypnose is er hier 1 van en dat is een erg krachtige manier om verandering op dieper nivo te kunnen realiseren. In een ander blog leg ik je meer uit over hypnose.
Om cliënten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden werk ik vanuit de Onbewust S.T.E.R.K. visie
Snel (snel voorbij de symptomen naar het daadwerkelijke probleem)
Transformatie (transformatie vanuit het werkelijke probleem voor blijvend resultaat)
Eigenwaarde (eigenwaarde versterken, energiebeheer en emotiebalans)
Regie (regie over je leven terugnemen voor duurzaam resultaat)
Kompas (kompas volgen en keuzes maken die goed zijn voor jou
0 Reacties