Home » Blog » Bore-out » Mijn verhaal in vogelvlucht

Mijn verhaal in vogelvlucht

door | 1 okt, 2019 | Bore-out, Burn-out

Ik zie het leven als een grote interessante ontdekkingsreis waarin we mogen ont-wikkelen. Op deze reis zijn pieken en dalen. Zo waren er ook in mijn leven diverse periodes die vooral voelden als overleven. Nu besef ik mij dat al die periodes levenslessen waren en ik deze geleerde lessen dankbaar mag mag gebruiken nu om anderen te coachen.

Als kind…

begreep ik vaak echt niet waarom ik dingen moest leren. Ervaarde het als saai, stom en nutteloos. Liever was ik aan het spelen, avonturen beleven. In contact met anderen in plaats van eindeloos luisteren en stil in een boekje werken.

Zeker niet elke leraar kon het waarderen als ik daar de discussie over aanging. En al helemaal niet als ik gezelligheid in de klas ging creëren.

Mijn idee van nutteloosheid van school werd alleen maar sterker op de middelbare school. Deze eigen(wijze) levensvisie als kind was niet altijd makkelijk.

Eindelijk aan het werk

Ik was zo blij als een kind omdat ik de grote vrije toekomst voor mij zag. Alle saaie schoolboeken de deur uit en nooit meer dat stemmetje in mijn hoofd dat verteld dat ik eigenlijk moet leren…terwijl ik het toch niet doe. Een vrije toekomst lag voor mij, geld verdienen, auto, zelf keuzes maken. 

Gevangen in mijn proces voelde ik mij totaal niet begrepen

Vol enthousiasme begon ik met werken. Superleuk, alles nieuw, veel leren in de praktijk. Ik werd er blij van…maar na enige tijd veranderde mijn enthousiaste sprankeling naar lusteloos, moe en somber. Ik snapte er niets van en mijn droom van een vrije toekomst viel in duigen. Ik schaamde mij en voelde mij gevangen in mijn proces en totaal niet begrepen.

Huh…hij is “gek”

Een aantal banen verder kreeg ik op mijn 22e een promotie aangeboden. Mijn leidinggevende vroeg of ik meewerkend teamcoördinator wilde worden van mijn team en ik dacht…Huh…hij is “gek”. Ik?? Nee, dat kan ik vast niet. Ondanks een goed gesprek en zijn uitgesproken vertrouwen zei ik nee. Een lage eigenwaarde en gebrek aan zelfvertrouwen hielden mij tegen.

Hééél diep dal

Enige tijd na deze promotie op mijn 23e kwam ik in een hééél diep dal. Depressieve gevoelens maakten dat ik het leven als niet haalbaar en uitzichtloos ervaarde. Het liefst sliep ik veel zodat de dagen wat sneller leken te gaan. De tijd kroop vooruit en er kwam niets meer uit mijn handen. Gevangen in mijn eigen uitzichtloze leven.

Na een paar jaar intensieve therapie herstelde de balans weer en kon ik weer naar wens functioneren.

Toen zakte ik letterlijk door mijn benen…

Vele jaren later, verschillende banen verder en inmiddels moeder van 2 kinderen, kwam er op mijn 38e een duidelijk teken van mijn lichaam. Ik zakte letterlijk door mijn benen. Ik was compleet uitgeput.

Ik kon alleen maar huilen, voor mij uit staren, ik sliep slecht, was misselijk en kon geen enkele prikkel meer verdragen. Dit was de overtreffende trap leek wel. Anders dan die depressieve gevoelens rond mijn 22e maar echt helemaal op. Alles was te veel. Burn-out!

De grote verandering

Het was bijna zomervakantie toen ik door mijn benen zakte en totaal niet meer kon functioneren. Er waren wachtlijsten in de zorg. Het was nu of nooit en dit bracht mij bij een hypnotherapeut.

Wat een ervaring! Voor het eerst in mijn leven ervaarde ik echt rust in mijn hoofd en lichaam tijdens hypnose. Bijzonder vond ik de compleet andere benadering dan ik gewend was. Het was snel en doeltreffend. Heel anders dan de eindeloze gesprekken die ik van eerder kende. 

Vanuit een herstellende energiebalans ontstond weer rust en ruimte om te genieten van kleine dingen. Veel emoties losgelaten, blokkades opgeruimd en overtuigingen veranderd. Meer in contact met mijn inerlijke kompas voelde ik de regie over mijn mijn leven.

Van hoofd naar hart. Alles zat al in mij!

Het was een proces, waarin ik dingen moest doen en laten voor de gewenste verandering. 100% motivatie dit nooit meer te willen ervaren in combinatie met een goede coach was voor mij de weg naar een vrij leven.

Aha..daarom heb ik zoveel banen gehad en liep ik steeds weer stuk …

Na het vallen van vele kwartjes kwam ik tot het inzicht wat de reden was van mijn strubbelingen. Niets te maken met labels maar simpelweg met onvoldoende uitdaging in mijn leven die aansloot bij mijn interesses. Mijn behoeften werden niet vervuld. Er ontstond een disbalans tussen energiegevers en energienemers dat zorgde voor uitputting. 

Mijn laatste burn-out gecombineerd met bore-out ontstond terwijl ik fulltime moeder was. Kan dus ook zonder werk!

Achteraf gezien heeft bore-out als “sluipmoordenaar” een keer of 5 toegeslagen in mijn leven.

Ineens was mij ook duidelijk waarom de klachten bij het starten van een nieuwe baan als sneeuw voor de zon verdwenen. Er was iets nieuws, prikkeling, uitdaging. Tot het zich weer ging herhalen als ik alles geleerd had en de uitdaging weg was. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik een paar bore-outs kunnen voorkomen.

Werk en passie

Na mijn herstel snakte ik naar verdere ontwikkeling en na ruime oriëntatie besloot ik een opleiding hypnotherapie te gaan volgen. Hypnose had mij veel gebracht en fascineerde mij.

Ruim 3 jaar studie, en geen moment als saai ervaren. Omdat dit uitdagend was en aansloot bij mijn interesses. Nu maak ik keuzes die goed zijn voor mij en vertrouw op mijn innerlijke kompas. Zo ben ik enthousiast en gepassioneerd een praktijk gestart passend bij mijn missie.

Over mij

Ik, Corine van der Zanden, begeleid mensen met stress, bore-out en/of burn-out, vanuit de S.T.E.R.K. visie, van overleven naar leven! Dit doe ik door op een respect- en liefdevolle manier, in combinatie met humor en waar nodig provocatief coachend, te begeleiden, inspireren en motiveren. Ik daag mensen uit om de regie over het eigen leven terug te nemen, de juiste keuzes te maken en hun innerlijk kompas te gaan volgen.

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Inger van den Berg

    Na een aantal andere therapieën terecht gekomen bij Onbewust sterk. Even huiverig voor zelfhypnose, maar toch aangemeld na een zeer verhelderend en herkenbaar intake-gesprek via de telefoon. Op aanraden van Corine gekozen voor 6 sessies. Zelf had ik voor 8 gekozen, omdat ik er niet in geloofde dat ik na 6x al zoveel vrijer en relaxter zou zijn dan ik nu ben. Wat voor een tegenslagen ik ook tegengekomen ben in de afgelopen maanden van een plotseling overlijden schoonmoeder tot de Corona-perikelen van wisselen van baan tot twee jongvolwassen zonen. Ik blijf het leven en in het bijzonder het mijne als iets zeer moois ervaren. Voor mij is deze therapie zeer helend en waardevol geweest. Corine is een zeer prettig, goed onderlegd en duidelijk persoon. Die echt samen met jou voor verbetering gaat!!
    Ik zou zeggen bij twijfel, meld je aan en ondervind het zelf!!

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin