Meer energie
Ik wil gewoon meer balans in mijn leven is een vaak gehoorde uitspraak in mijn praktijk.
Maar wat is nu precies balans? En hoe kun je ervoor zorgen dat je meer balans gaat ervaren? Er zijn hiervoor een aantal punten belangrijk en vandaag sta ik stil bij punt 2. In een ander blog is punt 1 beschreven en punt 3 zal ik later toelichten.
1. Inzicht in je situatie (in dit geval met behulp van het levenswiel)
2. Inzicht in je energiebalans
3. Maak een plan zodat je kunt werken aan wat voor jou belangrijk is
Wat is energie?
Ik zal je de hele technische uitleg van wat energie is en hoe ons lichaam energie maakt besparen. Feit is wel dat we als mens energie nodig hebben om in leven te blijven. Zonder energie gaan we dood. Energie halen we onder andere uit eten en drinken. Ik heb geen voedingskunde gestudeerd dus laat advies daarin graag aan andere professionals over.
Energiebalans
Zorg altijd voor een goede energiebalans omdat dat er voor zorgt dat je fit en gezond door het leven gaat. Ik richt mij in deze blog op energie met betrekking tot de mentale gezondheid.
Oefening
Breng voor jezelf eens in kaart hoe het met jouw energiebalans is. Voel je je fit? Of juist moe en uitgeput? Overzicht geeft inzicht zodat je doelgericht kan werken aan verbetering.
Schrijf minstens 7 dagen alle activiteiten op een dag op en noteer erbij of ze energie geven of energie kosten. Denk hierbij ook aan de kleinere “tussendoor” activiteiten zoals even de was opvouwen bv. Ook deze hebben invloed op jouw energiepeil.
Er zijn hiervoor 3 belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen.
1. Kijk je ergens naar uit?
2. Hoe voel je je tijdens de activiteit?
3. Hoe voel je je na de activiteit?
Verwerk dit in een mooi schema of voeg het toe aan je agenda. Na een week heb je dan een mooi overzicht. (Op een schaal van 1-10 waarbij 0 = niet leuk en 10 = heel leuk)
Nu zijn er 2 keuzes.
1. Je geeft obv bovenstaande jezelf 1 gemiddeld cijfer per activiteit.
2. Je geeft obv bovenstaande jezelf 3 cijfers, voor elke vraag een cijfer.
Bij optie 2 krijg je nog iets meer inzicht. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ergens enorm tegenop ziet maar dat het heel leuk is en ook daarna een heel voldaan gevoel geeft. Of dat je juist naar iets uitkeek maar dat het niet leuk was tijdens en daarna.
Inzicht in je energiebalans
Na minstens 7 dagen heb je een eerste inzicht in welke activiteiten je energie geven en welke activiteiten je energie kosten. Je begrijpt dat het belangrijk is dat er meer energiegevers zijn dan energienemers.
Je zou kunnen zeggen dat het cijfer minimaal een 6 moet zijn om geen energie te kosten. En als je een activiteit met een 4 hebt dat daar dan een 8 tegenover moet staan omdat je energiebalans dan op peil blijft.

Zo simpel?
Ja, het is zo simpel. Maar zeg eens eerlijk. Hoe vaak sta jij hier echt even bewust bij stil? Plan jij bewust vanuit deze gedachte? Of wordt je meer geleefd? Helaas blijkt in onze huidige maatschappij dat veel mensen toch ervaren geleefd te worden door de ratrace van alle dag.
Tips
Als je merkt dat je vaak moe bent is het heel belangrijk om eens wat van de volgende tips toe te passen.
- Ga eens wat vaker een wandeling maken (zonder dat je er een prestatie aan verbindt)
- Trek eens wat vaker de natuur in
- Plan vaker een uitje of iets waar je blij van wordt
- Mindfull opruimen is een goed idee (als je dat in alle rust doet geeft het ruimte in je hoofd, en een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd)
- Ga vaker offline, telefoon of computer geeft veel prikkels en dat zuigt energie, televisie is verstandiger dan internet
- Zoek een leuke sport of ga een keer vaker sporten
- Let op dat je gezonde voeding eet
- Zorg voor voldoende slaap en liefst een vast slaapritme
0 Reacties