Balans in je leven
Ik wil gewoon meer balans in mijn leven is een vaak gehoorde uitspraak in mijn praktijk.
Maar wat is nu precies balans? En hoe kun je ervoor zorgen dat je meer balans gaat ervaren? Er zijn hiervoor een aantal punten belangrijk en vandaag sta ik stil bij punt 1. In een andere blog zal ik punt 2 en 3 nader toelichten.
1. Inzicht in je situatie (in dit geval met behulp van het levenswiel)
2. Inzicht in je energiebalans
3. Maak een plan zodat je kunt werken aan wat voor jou belangrijk is
Inzicht in je situatie (levenswiel)
The wheel of Life, wat wij vaak het levenswiel noemen, komt oorspronkelijk van het Tibetaans Boeddhisme. In die tijd was het gericht op bewustzijn van de persoonlijke mentale situatie.
Nu gebruiken we het wiel veel voor coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het geeft namelijk mooi weer hoe jij de balans in je leven nu ervaart. Vanuit dit inzicht kun je makkelijker keuzes maken en acties ondernemen om te zorgen dat je leven weer meer in balans komt en hoe je, indien gewenst, meer geluk en succes kunt creëren.
Meestal richt het zich op 8 gebieden van het leven die samen zorgen voor een gelukkig leven.
Vaak laat ik cliënten een levenswiel invullen aan het begin en einde van een traject. Mooi om dan in een periode van zo’n 6 maanden al een verandering te gaan zien binnen het wiel.
Hoe ziet een levenswiel er uit
Zoals je op de foto kunt zien is het levenswiel een cirkel die bestaat uit 8 taartpunten. Elke punt staat voor een onderdeel van je leven en de levensgebieden kunnen soms wat variëren. Je kunt er naar keuze ook 10 taartpunten van maken. Dit zijn de gebieden waar ik vaak mee werk.
- Gezondheid
- Financieel (geld)
- Werk (carrière)
- Sociale contacten
- Plezier/ontspanning
- Persoonlijke groei
- Woonomgeving
- Liefde (relatie)
Hoe werkt het
Elke gedeelte van het levenswiel staat voor een onderdeel van jouw leven en je geeft dit onderdeel van je leven een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Een 1 staat voor ontevreden en een 10 voor heel tevreden.
Als je het wiel hebt ingevuld kun je in 1 opslag zien op welke onderdelen je minder goed scoort. Dit totaalbeeld zegt vaak ook iets over hoe tevreden jij bent over je leven op dat moment.
Hoe vaak sta jij bewust even stil bij hoe het nu echt gaat in jouw leven?
Het klinkt heel simpel en dat is het ook! Maar hoe vaak sta jij bewust even stil bij hoe het nu echt gaat in jouw leven? En als je dat al doet, wat doe je dan vervolgens? Kom je dan in actie om te zorgen dat er meer balans ontstaat?
Het is heel belangrijk om het wiel eerlijk in te vullen. Neem er echt de tijd voor en ga eens bij jezelf na hoe het gaat. Vul het wiel in zoals het werkelijk gaat en niet zoals je wil dat het gaat. Je doet dit voor jezelf!
Als je dat doet krijg je echt inzicht op welke gebieden van je leven het heel goed gaat en welke gebieden meer aandacht nodig hebben. Het spreekt voor zich dat er bij een heel laag cijfer de meeste winst te behalen valt.
De volgorde van invullen is niet belangrijk als je maar gewoon begint en alle onderdelen invult.
Tijd voor actie
1. Maak of print een levenswiel
Teken een cirkel die je in 8 gelijke punten verdeelt met 9 binnencirkels waarbij 1 dicht bij het midden is en 10 aan de buitenrand van de cirkel. Online staan ook voldoende levenswielen die je zo kunt uitprinten.
2. Vul het wiel in
Zorg dat je even rustig en ongestoord kunt zitten om stil te staan bij de verschillende levensgebieden. Het is belangrijk dat je echt even de tijd neemt om te voelen hoe het op dit gebied nu gaat in je leven, hoe het voor je voelt. Vul de passende score in.
Het klinkt heel simpel maar concentreer je echt even goed op elk gebied zodat je een eerlijk beeld krijgt van je balans in het leven.
1. Gezondheid
Hoe voel je je fysiek en mentaal? Ben je gezond? Ervaar je pijnklachten of blessures? Hoe is je gewicht? Sport je?
2. Financieel (geld)
Heb je genoeg inkomsten om je vaste lasten te voldoen? En hoe staat het met je andere wensen, kun je die betalen? Heb je schulden? Hoe belangrijk is geld voor jou? Dat kan natuurlijk ook per persoon verschillen. Ben je heel tevreden over je financiële situatie of zou je graag wat meer te besteden hebben?
3. Werk (daginvulling)
Ben je tevreden over je baan, is dat wat je graag doet? Of wil je liever iets anders? En als je niet werkt, ben je tevreden over de invulling van je dagen? Is er iets dat je graag wil veranderen? Geeft je daginvulling je een voldaan gevoel? Voldoet het aan je behoeftes?
4. Sociale contacten
Hoe ervaar jij je sociale contacten? Heb je vrienden en familie? En hoe voelt die relatie? Voel je je vertrouwt? Heb je het gevoel dat ze er altijd voor je zijn als het nodig is? Hoeveel tijd brengen jullie samen door? Is dat voldoende voor jou?
5. Plezier/ontspanning
Doe je hobby’s of sport? Hoe vul je je vrije tijd? Maak je plezier? Heb je voldoende tijd voor ontspanning? Geniet je van je vrije tijd?
6. Persoonlijke groei
Ben je bezig met persoonlijke groei? Voel je die behoefte? Sta je open voor nieuwe ervaringen? Wil je graag leren? Voel je je spiritueel verbonden met je innerlijke wereld en de wereld buiten je? Hoe sta jij hier in? En hoe tevreden ben je op dit gebied van je leven? Veel mensen voelen ook de behoefte maatschappelijk iets bij te dragen. Hoe is dat voor jou? Als je dat ook zo voelt. Help je anderen? Ben je vrijwilliger in de zorg, bij een (sport)club?
7. Woonomgeving
Hoe ervaar je het huis waarin je woont? En je omgeving? Past het bij jouw behoeften?
8. Liefde (relatie)
Heb je een relatie? Ben je gelukkig in je relatie? Voel je je vertrouwt bij je partner en heb je het gevoel dat je op hem/haar kan bouwen? Hoe is je seksuele relatie? Enzovoorts
3. Reflectie
Na het invullen van alle scores is je levenswiel klaar. Hoe ziet het eruit? Is het mooi in balans? Zie je pieken of dalen?
Scores
8 tot 10
Je bent erg tevreden over dit gebied in je leven. Zorg ervoor dat je dit behoudt en weet dat er altijd verbetering mogelijk is als je dat wil.
5 tot 7
Je bent redelijk tevreden over dit gebied in je leven, er is wel voldoende ruimte om te verbeteren door doelen te stellen.
1 tot 4
Je bent niet erg tevreden over dit specifieke gebied. Belangrijk om te gaan kijken wat je voor acties kunt doen om dit te verbeteren.
Weet dat alle scores kansen bieden. Vanuit het inzicht kun je keuzes gaan maken, acties gaan doen en doelen gaan stellen.
Crisis is kans! Dus zie je op een bepaald gebied “crisis”. Zie dit als een kans om je leven te gaan verbeteren.
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Wat is de reden dat ik zo laag scoor op dit gebied?
- Welke score per gebied zou ideaal zijn?
- Met welke scores wil ik het levenswiel invullen over 3 maanden, 6 maanden of een jaar?
- Welke gebieden scoren minder?
- Welke gebieden scoren minder en zijn voor mij extra belangrijk om balans te vinden?
Jouw levenswiel is een momentopname. Het kan er onevenwichtig uitzien. Het vertelt je hoe je in het leven staat op dit moment.
Superfijn als 1, 2 of 3 gebieden een 10 scoren. Maar wat betekent dat voor de andere gebieden? Vaak zie je dan dat die lager scoren en dat daar wel iets mag veranderen. Meestal voelen mensen zich het gelukkigst als het wiel wat in balans is. Dus beter 8 x een 7 dan 4 x een 1 en 4 x een 10.
Als mensen op het gebied van werk/carrière een 10 scoren zie je vaak dat ook het gebied financieel (geld) goed scoort. De vraag is dan hoe tevreden je bent over je relaties, sociale contacten, gezondheid of plezier en ontspanning?
Een leven in balans bereik je door te zorgen dat alle gebieden van het leven met elkaar in verbinding staan.
Evenwicht is belangrijk in je leven. Een wiel dat niet rond is rolt niet soepel, dat hapert. Precies dat kun je ook terugzien in je eigen leven. Dat het op sommige gebieden hapert. Misschien ervaar je er zelfs klachten door.
De functie van het levenswiel is jou inzicht geven in waar je op dit moment in je leven staat. Door dit inzicht kun je bedenken, wat wil ik nu eigenlijk? En wanneer? Welke keuzes moet ik daarvoor maken? Welke acties zijn hiervoor nodig?
Alleen zo kan je wiel zich uitbreiden en gaan groeien naar een leven in balans!
4. Regie
Nu je dit inzicht hebt verkregen is het belangrijk om de regie te gaan nemen, je gaat keuzes maken en doelen stellen. Dan heb je een kompas dat je kunt volgen.
Het wiel laat je precies zijn waar jij winst kunt behalen. Maak keuzes, NU, en ga actief aan de slag om de gewenste gebieden te verbeteren.
Als je dagelijks naar je wiel kijkt zorgt dit ook voor visuele bewustwording en bereikt het je onbewuste brein. Dit maakt het makkelijker om je doelen te behalen.
Begin eens met dagelijks naar je wiel te kijken voor de visuele bewustwording.
Houdt er rekening mee dat je zo’n 6 maanden nodig hebt om de verbeteringen in je wiel tot stand te brengen voor meer balans. Vul je hem na een jaar nog eens in dan zul je zien dat er echt een evenwichtiger wiel kan ontstaan waar je heel tevreden mee bent.
Voor elke verandering is je leven is doorzettingsvermogen nodig. Alleen jij kan de verandering realiseren.
Soms kan het helpen als iemand je coacht tijdens dit proces. Belangrijkste hierbij is dat je iemand zoekt waar het mee klikt.
0 Reacties