Home » Blog » Bore-out » 8 tips om bore-out te voorkomen

8 tips om bore-out te voorkomen

door | 12 mrt, 2021 | Bore-out, Burn-out

Bore-out ligt op de loer door de Corona lockdown

Ervaar jij het leven nu als saai? Verveel je je vaak nu er minder activiteiten buitenshuis te doen zijn? En hoe bevalt het thuiswerken?

Ik hoor steeds meer mensen die het leven echt niet leuk vinden nu. Vaak 24 uur per dag in hetzelfde huis met dezelfde mensen om je heen. Dat is echt wennen!

Velen werken continue vanuit huis en hebben weinig sociale contacten.

De teamsport, de contacten in de sportschool of het zwembad zijn weggevallen en er zijn geen borrels en feestjes. Je hangt maar wat rond en zit veel achter de computer, op je telefoon of achter de tv.

Voor even is dat geen probleem maar nu het al meer dan een jaar duurt wordt het steeds moeilijker.

Verstoorde energiebalans

Wat maakt nu dat je je steeds slechter kunt gaan voelen? Dit heeft alles te maken met een disbalans in je energie. Er zijn op een dag meer energienemers dan energiegevers. En dat is “gevaarlijk” omdat je hierdoor uitgeput kunt raken.

Je raakt dan eigenlijk uitgeput door verveling of onderprikkeling. Er is te weinig te doen en eigenlijk is er tijd over. Je sleept je steeds vaker door de dag en bent blij als het weer bedtijd is.

Het is een sluipend proces en als je niet oppast wordt het steeds wat erger tot het moment dat je lichaam een grens aan geeft en je letterlijk door je benen zakt, pijn gaat ervaren ergens in je lichaam of alleen nog maar kunt huilen. En dat moment wil je graag voorkomen toch?

Maar vervelen is toch juist goed?

Er wordt vaak gezegd dat verveling goed is voor je. En het is inderdaad helemaal niet erg als je je soms even heerlijk verveelt. Dit zorgt er juist voor dat je creatief wordt en iets bedenkt om te gaan doen.

Maar er is verschil tussen vervelen en vervelen. Echt vervelen is even helemaal niets doen en lamlendig ergens zitten of liggen. Na enige tijd voel je ineens zin om iets te gaan doen. Je creatieve brein wordt actief! Of je blijft heerlijk een aantal uren in de verveelmodus en dan is het kennelijk nodig dat je even rust pakt.

Echt vervelen doen we vaak niet meer

Gezond vervelen doen we weinig meer omdat de verleiding van wat scrollen op mobiel of tablet erg groot is. Dit lijkt rustgevend al is dat meestal niet zo. Hoe vaak merk jij na enige tijd dat je moe en leeg bent en een onvoldaan gevoel ervaart. Scrollen leidt af en geeft heel veel prikkels en juist die kunnen weer zorgen voor uitputting.

Scrollen is dus vaker een energienemer dan een energiegever. Beter is het om in geval van niets te doen hebben echt even te vervelen. Geen scherm in je hand of voor je neus en dan zul je merken dat je of echt even tot rust komt of uiteindelijk zin voelt om iets te gaan doen. Dit geeft voldoening omdat je behoeften vervuld worden ipv genegeerd (wat vaak gebeurd door te scrollen).

Ook binnen een activiteit die je doet kun je je dus “vervelen” of beter gezegd te weinig uitgedaagd worden. Dit kan door te scrollen op je telefoon, door het dagen lang netflix kijken, maar ook door werk te doen dat je niet uitdaagt. Dat je op de automatische piloot als het ware je werk doet. Er is dan sprake van onderprikkeling en dat kan je uitputten!

“Je weet nu hoe belangrijk de balans tussen energiegevers en energienemers is, neem de regie over je leven en kijk met onderstaande tips eens wat jij kunt veranderen.”


Tips:

1. Schrijf eens een week voor jezelf op welke activiteiten je energie geven en welke energie nemen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld per activiteit te scoren op een schaal van 1 tot 10 waarbij 10 staat voor veel energie. Na een week moet het gemiddelde boven een 5 liggen om te voorkomen dat je jezelf niet uitput.

2. Kijk op basis van bovenstaande lijst eens waar jij verandering kan aanbrengen zodat het gemiddelde omhoog kan en denk simpel. Het hoeft niet groots te zijn.

2. Denk eens terug aan waar je “vroeger” energie van kreeg en dat je nu niet meer doet. Er is vast iets bij dat je binnen de mogelijkheden kunt oppakken.

3. Heb je echt geen idee wat je leuk vindt? Ga dan gewoon iets nieuws doen, lezen of leren. Je ontdekt door te doen. Daag jezelf uit. Misschien moet je een aantal dingen proberen maar uiteindelijk zul je iets ontdekken dat bij je past en waar je energie van krijgt.

4. Bel nog eens ouderwets met een vriend, vriendin of familie. Een gesprek voeren per telefoon is zo anders dan via whats app of zoom.

5. Ga dagelijks naar buiten, liefst in de natuur, maak een wandeling, pak de fiets, en let eens op alle kleine dingen om je heen. Verleg je focus en kijk eens door een andere bril. Doe alsof je op vakantie bent en een rondje voor het eerst wandelt.

6. Maak eens een playlist aan van muziek waar je blij van wordt, waar je goede herinneringen aan hebt. Of zelfs een playlist met muziek om lekker op te kunnen dansen. En dans gewoon lekker eens in huis. Dan maak je positieve hormonen aan in je lichaam.

7. Kijk of je iets kunt doen voor een ander. Wetenschappelijk is bewezen dat je blij wordt van geven. Win-win dus. Ander blij, jij blij!

8. Kijk eens in je telefoon bij de gebruikersoverzichten hoeveel tijd je spendeert aan diverse apps. Dit kan schokkend confronterend zijn. Maar zoals ik al eerder schreef begint alles met bewustwording van onbewust gedrag!

Wat is het verschil tussen burn-out en bore-out? – Onbewust sterk Hypnotherapie en Coaching

Over mij

Ik, Corine van der Zanden, begeleid mensen met stress, bore-out en/of burn-out, vanuit de S.T.E.R.K. visie, van overleven naar leven! Dit doe ik door op een respect- en liefdevolle manier, in combinatie met humor en waar nodig provocatief coachend, te begeleiden, inspireren en motiveren. Ik daag mensen uit om de regie over het eigen leven terug te nemen, de juiste keuzes te maken en hun innerlijk kompas te gaan volgen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin